ΣΤΡΕΣ & ΑΓΧΟΣ

Πως θα αναγνωρίσω τις διαφορές;

Το στρες και το άγχος μοιράζονται πολλά από τα ίδια σωματικά συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό των διαφορών μεταξύ τους.

Το stress και το άγχος εμφανίζονται με φυσικό τρόπο κατά τη διάρκεια της κατάστασης “fight or flight”. Ο άνθρωπος αντιδρά απέναντι στο κίνδυνο μπαίνοντας σε κατάσταση “fight or flight”, δηλαδή το μυαλό προετοιμάζει το σώμα να παλέψει ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει. Ο σκοπός αυτής της αντίδρασης είναι διασφαλίσει ότι το άτομο είναι σε εγρήγορση, επικεντρωμένο και έτοιμο να αντιμετωπίσει την απειλή.

Όταν οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν καθημερινά θανάσιμους κινδύνους αυτή η αντίδραση ήταν πρωτεύουσας σημασίας για την επιβίωση τους. Σήμερα η κατάσταση “fight or flight” εξακολουθεί να είναι η απάντηση του οργανισμού μας σε οτιδήποτε αντιλαμβάνεται ως “επικίνδυνο” σωματικά ή ψυχικά, προκαλώντας συμπτώματα που μπορεί να σχετιστούν με στρες ή το άγχος σε περίπτωση που δεν υποχωρήσουν όταν εξαφανιστεί το ερέθισμα.

Είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι διαφορές μεταξύ stress και άγχους. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία, εξάντληση, υπερβολική ανησυχία, έλλειψη εστίασης και ευερεθιστότητα. Ακόμα και τα σωματικά συμπτώματα – όπως ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός, η μυϊκή ένταση και οι πονοκέφαλοι – μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα άτομα που βιώνουν stress όσο και εκείνα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή άγχους.

Σε τι διαφέρουν οι δύο αυτές καταστάσεις;

Το στρες είναι η αντίδραση του σώματός μου σε ένα εξωτερικό ερέθισμα και είναι γενικά μια βραχυπρόθεσμη εμπειρία.

Το στρες μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό. Όταν το στρες με βοηθά να προλάβω την προθεσμία που έχω για να παραδώσω την εργασία μου, είναι θετικό. Όταν το στρες μου προκαλεί αϋπνίες, μείωση συγκέντρωσης και δυσκολία να ολοκληρώσω τα πράγματα που κάνω συνήθως, είναι αρνητικό.

Το άγχος, από την άλλη πλευρά, είναι μια παρατεταμένη διαταραχή ψυχικής υγείας που μπορεί να προκληθεί από το stress. Το άγχος χαρακτηρίζεται συνήθως από ένα «επίμονο αίσθημα φόβου ή φόβου» σε καταστάσεις που δεν είναι πραγματικά απειλητικές, ενώ δεν μειώνεται όταν εξαφανίζεται η “απειλή”.


Το άγχος μπορεί να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να μου προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς και άλλους σημαντικούς τομείς λειτουργίας της ζωής μου.


Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, το άγχος μπορεί να κλιμακωθεί και να προκαλέσει διαταραχή άγχους. Οι διαταραχές άγχους περιλαμβάνουν: το γενικευμένο άγχος, τη διαταραχή πανικού, τις φοβίες, το κοινωνικό άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Αίτια άγχους

Οι αιτίες των διαταραχών άγχους είναι περίπλοκες. Πολλά γεγονότα μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα και μερικά μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχή άγχους συνήθως εάν προ-υπάρχει κάποια διαταραχή. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Συμπτώματα

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των συμπτωμάτων του στρες και του άγχους.  Όταν κάποιος έχει στρες, μπορεί να βιώσει:

Όταν κάποιος έχει άγχος, μπορεί να βιώσει:

Αντιμετωπίζοντας το στρες

Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε τη δική σας εργαλειοθήκη για να μειώσετε το στρες έτσι ώστε να έχετε περισσότερες από μία στρατηγικές για να εφαρμόσετε.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Εάν έχετε δυσκολία στη διαχείριση του στρες σε σημείο που να εμποδίζει την ικανότητα σας να εκτελείτε τις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες (όπως να είστε συνεπείς στην εργασία σας), αν αυξάνετε υπερβολικά την κατανάλωση αλκοόλ ή ψυχοδραστικών ουσιών αναζητήστε υποστήριξη από πιστοποιημένο ειδικό ψυχικής υγείας.

Θεραπεία διαταραχών άγχους

Πριν καταφύγετε στον ειδικό ψυχικής υγείας μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα του έντονου άγχους.


Θεραπευτικά το άγχος αντιμετωπίζεται μέσω της ψυχοθεραπεία ή/και της φαρμακευτικής αγωγής, και πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από έναν συνδυασμό των δύο.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

1

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ COACHING ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

2

ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ

3

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δεν είσαι σίγουρη τι να επιλέξεις;

ΚΛΕΙΣΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ

Χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως τα Cookies, για την ανάλυση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε κατάλληλο περιεχόμενο και αποτελεσματική πλοήγηση.