ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι συχνή στις νέες μητέρες. Μάθετε για τα συμπτώματα – και τι μπορείτε να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα.

Το να έχεις ένα μωρό είναι αγχωτικό – ανεξάρτητα από το πόσο ανυπομονούσες ή πόσο αγαπάς το παιδί σου. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ύπνου, τις νέες ευθύνες και την έλλειψη χρόνου για τον εαυτό σας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές νέες μαμάδες αισθάνονται σαν να βρίσκονται σε ένα συναισθηματικό rollercoaster.

Στην πραγματικότητα, η ήπια κατάθλιψη και οι αλλαγές στη διάθεση είναι τόσο συχνές στις νέες μητέρες που έχει το δικό της όνομα: επιλόχεια θλίψη ή baby blues.

Η πλειονότητα των γυναικών εμφανίζει τουλάχιστον μερικά συμπτώματα της επιλόχειας θλίψης αμέσως μετά τον τοκετό. Προκαλούνται από την ξαφνική αλλαγή των ορμονών μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με το άγχος, την απομόνωση, τη στέρηση ύπνου και την κόπωση. Μπορεί να κλαίτε συχνά και να αισθάνεστε ότι η κατάσταση ξεπερνά τις δυνατότητες σας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ξεκινήσει εντός των πρώτων δύο ημερών μετά τον τοκετό, να κορυφωθεί σε περίπου μία εβδομάδα και να μειωθεί μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας μετά τον τοκετό.

Η επιλόχεια θλίψη είναι απόλυτα φυσιολογική, αλλά εάν τα συμπτώματά σας δεν εξαφανιστούν μετά από μερικές εβδομάδες ή επιδεινωθούν, μπορεί να υποφέρετε από επιλόχεια κατάθλιψη.

Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης

Σε αντίθεση με την επιλόχεια θλίψη, η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα πιο σοβαρό πρόβλημα που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Οι δύο καταστάσεις μοιράζονται πολλά συμπτώματα, όπως απότομες αλλαγές στη διάθεση, κλάμα, αϋπνία και ευερεθιστότητα. Η διαφορά είναι ότι στην επιλόχεια κατάθλιψη, τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά (όπως αυτοκτονικές σκέψεις ή αδυναμία φροντίδας για το νεογέννητο) και μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπλέον:

Κατάθλιψη και κίνδυνος αυτοκτονίας

Η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αυτοκτονία. Η βαθιά απόγνωση και η απελπισία που συμβαδίζει με την κατάθλιψη μπορεί να κάνει την αυτοκτονία να φαντάζει σαν τον μοναδικό τρόπο για να ξεφύγετε από τον πόνο. Εάν έχετε ένα αγαπημένο άτομο με κατάθλιψη, πάρτε σοβαρά οποιαδήποτε συζήτηση ή αυτοκτονική συμπεριφορά και προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια:

Εάν πιστεύετε ότι ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας σας σκέφτεται να αυτοκτονήσει, εκφράστε την ανησυχία σας και ζητήστε βοήθεια αμέσως από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ανοιχτή συζήτηση για αυτοκτονικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να σώσει μια ζωή.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης

Αν έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε επιλόχεια κατάθλιψη διάφοροι παράγοντες μπορεί να την ενισχύσουν.

Ο πιο σημαντικός είναι το ιστορικό επιλόχειας κατάθλιψης, καθώς ένα προηγούμενο επεισόδιο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επανάληψης επεισοδίου στο 30-50%. Ένα ιστορικό κατάθλιψης που δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή το οικογενειακό ιστορικό διαταραχών της διάθεσης είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου.

Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως έλλειψη συναισθηματικής υποστήριξης, κακοποιητική σχέση και οικονομική ανασφάλεια.

Αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης:

Δημιουργήστε συναισθηματική σχέση με το μωρό σας

Η διαδικασία συναισθηματικής σχέσης μεταξύ της μητέρας και του παιδιού, γνωστή ως προσκόλληση, είναι πολύ σημαντική στη βρεφική ηλικία. Η επιτυχημένη συναισθηματική σύνδεση μητέρας – βρέφους, επιτρέπει στο παιδί να αισθάνεται αρκετά ασφαλές για να αναπτυχθεί πλήρως και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αλληλεπιδρά, θα επικοινωνεί και θα σχηματίζει σχέσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η συναισθηματική σχέση δημιουργείται όταν εσείς ως μητέρα ανταποκρίνεστε θερμά και με συνέπεια στις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες του μωρού σας. Όταν το μωρό σας κλαίει, το ηρεμείτε γρήγορα. Εάν το μωρό σας γελάει ή χαμογελάει, απαντάτε ανάλογα. Στην ουσία, εσείς και το παιδί σας είστε συγχρονισμένοι. Αναγνωρίζετε και αποκρίνεστε ο ένας στα συναισθηματικά σήματα του άλλου.

Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να διακόψει αυτήν τη σχέση. Οι καταθλιπτικές μητέρες μπορεί να είναι στοργικές και προσεκτικές μερικές φορές, αλλά άλλες φορές μπορεί να αντιδρούν αρνητικά στις ανάγκες του μωρού ή να μην ανταποκριθούν καθόλου σε αυτές. Επιπλέον τείνουν να αλληλεπιδρούν λιγότερο με τα μωρά τους και είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν, να παίξουν και να διαβάσουν στα παιδιά τους.

Ωστόσο η ανάπτυξη συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας ωφελεί όχι μόνο το παιδί αλλά και εσάς, απελευθερώνοντας ενδορφίνες που σας κάνουν να νιώθετε πιο ευτυχισμένη και πιο σίγουρη στο μητρικό σας ρόλο.

Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη

Η θετική κοινωνική επαφή ανακουφίζει το άγχος γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο μέσο μείωσης του στρες. Ιστορικά και από μια εξελικτική προοπτική, οι νέες μητέρες λάμβαναν βοήθεια από τον περίγυρό τους όταν φρόντιζαν τον εαυτό τους και τα βρέφη τους μετά τον τοκετό. Σήμερα οι νέες μητέρες συχνά αισθάνονται μοναξιά, είναι εξαντλημένες και δεν έχουν υποστήριξη από άλλους ενήλικες. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για να να βρείτε υποστήριξη και κατανόηση:

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την επιλόχεια κατάθλιψη είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας. Όσο περισσότερο φροντίζετε για την ψυχική και σωματική σας ευεξία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε. Οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε ξανά όμορφα με τον εαυτό σας.

Αφιερώστε χρόνο στη σχέση σας με τον σύντροφό σας

Για πολλά ζευγάρια η σχέση με τον σύντροφό τους είναι η κύρια πηγή συναισθηματικής έκφρασης. Οι ανάγκες ενός μωρού και οι αυξημένες απαιτήσεις για τη φροντίδα του μπορούν να δυσκολέψουν ακόμη και να διαρήξουν αυτήν τη σχέση, εκτός εάν τα ζευγάρια αφιερώσουν λίγο χρόνο, ενέργεια και καλή διάθεση για να διατηρήσουν το δεσμό τους.

Θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη

Εάν, παρά την φροντίδα του εαυτού σας και την υποστήριξη της οικογένειας σας, εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε την επιλόχεια κατάθλιψη, μπορεί να χρειάζεστε επαγγελματική βοήθεια.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

1

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ COACHING ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

2

ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ

3

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δεν είσαι σίγουρη τι να επιλέξεις;

ΚΛΕΙΣΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ

Χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως τα Cookies, για την ανάλυση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε κατάλληλο περιεχόμενο και αποτελεσματική πλοήγηση.