ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Τι είναι η κατάθλιψη;

Το να αισθάνεστε πεσμένοι από καιρό σε καιρό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, αλλά όταν τα συναισθήματα της απελπισίας και της απόγνωσης διαρκούν πολύ και δεν υποχωρούν, μπορεί να έχετε κατάθλιψη. Πέρα από το συναίσθημα της θλίψης ως απάντηση σε κάθε κατάσταση της καθημερινότητας, η κατάθλιψη αλλάζει τον τρόπο που σκέφτεστε, αισθάνεστε και λειτουργείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα σας να εργάζεστε, να μελετάτε, να τρώτε, να κοιμάστε και να απολαμβάνετε τη ζωή. Ακόμη και η προσπάθεια για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας μπορεί να φαίνεται τεράστια.

Ενώ μερικοί άνθρωποι περιγράφουν την κατάθλιψη ως «ζωή σε μια μαύρη τρύπα» ή ζώντας με ένα αίσθημα επικείμενης καταστροφής, άλλοι αισθάνονται άψυχοι, άδειοι και απαθείς. Οι άνδρες ειδικότερα μπορούν να αισθάνονται θυμωμένοι και ευερέθιστοι. Όπως και να βιώνετε την κατάθλιψη, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματα της αδυναμίας και της απελπισίας είναι συμπτώματα της κατάθλιψης – όχι η πραγματικότητα της κατάστασής σας.

Ανεξάρτητα από το πόσο απαισιόδοξοι αισθάνεστε, μπορείτε να νιώσετε καλύτερα. Κατανοώντας τα αιτία της κατάθλιψής σας και αναγνωρίζοντας τα διάφορα συμπτώματα και τους τύπους της κατάθλιψης, μπορείτε να κάνετε τα πρώτα βήματα για να αισθανθείτε καλύτερα και να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Οι μορφές της κατάθλιψης ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν κοινά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να τα βιώνετε και όταν απλά αισθάνεστε πεσμένοι συναισθηματικά. Όμως, όσο περισσότερα συμπτώματα έχετε, όσο πιο ισχυρά είναι και όσο περισσότερο διαρκούν – τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε κατάθλιψη.

Κατάθλιψη και κίνδυνος αυτοκτονίας

Η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την αυτοκτονία. Η βαθιά απόγνωση και η απελπισία που συμβαδίζει με την κατάθλιψη μπορεί να κάνει την αυτοκτονία να φαντάζει σαν τον μοναδικό τρόπο για να ξεφύγετε από τον πόνο. Εάν έχετε ένα αγαπημένο άτομο με κατάθλιψη, πάρτε σοβαρά οποιαδήποτε συζήτηση ή αυτοκτονική συμπεριφορά και προσέξτε τα προειδοποιητικά σημάδια:

Εάν πιστεύετε ότι ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας σας σκέφτεται να αυτοκτονήσει, εκφράστε την ανησυχία σας και ζητήστε βοήθεια αμέσως από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ανοιχτή συζήτηση για αυτοκτονικές σκέψεις και συναισθήματα μπορεί να σώσει μια ζωή.

Επιβαρυντικοί παράγοντες για την εμφάνιση της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη προκύπτει συχνότερα από έναν συνδυασμό παραγόντων, και όχι από μία μόνο αιτία. Για παράδειγμα εάν περάσατε από διαζύγιο, διαγνωστήκατε με μία σοβαρή ασθένεια ή χάσατε τη δουλειά σας, το άγχος θα μπορούσε να σας ωθήσει να αρχίσετε να πίνετε περισσότερο, κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να σας κάνει να απομακρυνθείτε από την οικογένεια και τους φίλους σας. Αυτοί οι παράγοντες συνδυασμένοι θα μπορούσαν στη συνέχεια να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Η αιτία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της θεραπείας
Για παράδειγμα, εάν έχετε κατάθλιψη λόγω αδιεξόδου στην εργασία σας, η καλύτερη θεραπεία μπορεί να είναι να βρείτε μια πιο ικανοποιητική σταδιοδρομία και όχι να πάρετε ένα αντικαταθλιπτικό. Εάν μόλις μετακομίσατε σε μία νέα πόλη και αισθάνεστε μοναξιά, η εύρεση νέων φίλων πιθανότατα θα βελτιώσει τη διάθεση σας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατάθλιψη θεραπεύεται κάνοντας αλλαγές στην κατάσταση που βιώνετε.

Είτε είστε σε θέση να απομονώσετε τις αιτίες της κατάθλιψής σας είτε όχι, το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε ότι έχετε πρόβλημα, να αναζητήσετε υποστήριξη και να ακολουθήσετε τις στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Πως θα νιώσετε καλύτερα όταν αντιμετωπίζετε την κατάθλιψη

Όταν είστε σε κατάθλιψη, μπορεί να νιώσετε ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος τούνελ. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε και να σταθεροποιήσετε τη διάθεσή σας. Ο τρόπος είναι να ξεκινήσετε με μικρούς στόχους και να προσπαθείτε να κάνετε λίγο περισσότερα κάθε μέρα. Για να αισθανθείτε καλύτερα θα χρειαστεί χρόνος, αλλά μπορείτε να φτάσετε εκεί κάνοντας θετικές επιλογές για τον εαυτό σας.

Πότε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Εάν η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας και οι θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν αρκούν, ίσως είναι καιρός να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για την κατάθλιψη, όπως:

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

1

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΠΟΙΟ ΕΙΔΟΣ COACHING ΣΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

2

ΕΠΙΛΕΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΟΥ

3

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Δεν είσαι σίγουρη τι να επιλέξεις;

ΚΛΕΙΣΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ON LINE ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΧΡΗΣΗ

Χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως τα Cookies, για την ανάλυση επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας μας, έτσι ώστε να προσφέρουμε κατάλληλο περιεχόμενο και αποτελεσματική πλοήγηση.